tiistai 29. syyskuuta 2009

Tästä se alkaa... siis olipa kerran...

Ruoveden Kirkonkylän koulu, noin 185 oppilaan koulu Pohjois-Pirkanmaalla. Opetamme 1-6 luokkia ja olemme olleet viime vuosina onnekkaita. Muutimme ihan koko koulu saneerattuihin tiloihin reilu vuosi sitten. Naapurinamme on Ruoveden Yhteiskoulu, jossa toimii 7-9- luokat ja lukio sekä Mämmistön koulu, erityiskoulu.

Saneerauksen yhteydessä luokkiemme esitystekniikka uusittiin. Kaikissa luokissa on nykyisellän dokumenttikamerat, projektorit, av-ohjaus, yms. Mutta jotain puuttui. Ensimmäinen ajatus oli se, että koulutusta näiden laitteiden opetuskäyttöön olisi mukava saada. Myöskin oppilaiden kanssa työskentely on yhdellä läppärillä/luokka "aika" hankalaa.

Näiden ajatuksien pohjalta haimme noin vuosi sitten Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa hankkeeseen, ja meidät valittiin hankkeen yhdeksi pilottikouluksi, yhdentoista muun lisäksi. Hankkeemme nimi on Tuhkasta Timantti. Se kuvaa sitä, että olemme todellakin aloittaneet käytännössä ihan alusta tieto- ja viestintätekniikan asioiden kanssa.

Tämä blogi valottaa meidän polkuamme, jonka päämäärä on...... jossain ihan muualla kuin siellä mistä olemme lähteneet liikkeelle :) Hanketta on kulunut kohta vuosi ja jotain olemme saaneet aikaiseksi.

Jos ajatellaan yleisesti asioiden kehittymistä, välillä tuntuu, että vauhti on hurjaa. Visiomme on kiteytynyt hajanaisista ajatuksista konkreettisiksi asioiksi ja tavoitteiksi.
Jos tiivistän asiamme muutamaan lauseeseen, niin tavoitteenamme on toimia niiiiin matalalla kynnyksellä, että jos valitsemamme ratkaisut toimivat meillä, niin toimivat ne sitten ihan missä tahansa koulussa. Ideoitamme saa, ja pitää, kopioida vapaasti. Sama pätee kysymiseen. Kyselkää.

Mitä me sitten olemme tekemässä? Otamme käyttöön koulukäyttöön hyvin soveltuvia ratkaisuja, kokeilemme, toivottavasti myös kehitämme yhdessä "kavereidemme" kanssa. Tällä hetkellä toimimme viidellä eri osa-alueella:
  1. Infra
  2. Verkkoratkaisut
  3. Töiden tallennusvälineet
  4. Henkilöstön koulutus
  5. Opetuksen kehittäminen
Eikös nuo osa-alueet ole "väärässä järjestyksessä"?? Opetus aina etusijalle!! Näin juurikin, mutta olemme sen verran alussa, että ensin on luotava puitteet ja hankittava tarvittava kokemus ja uskallus toimia oppilaiden kanssa. Siksi Tuhkasta Timantti -hanke. Olemme painaneet isoa Reset-nappulaa ja nyt aloitetaan TVT-asioissa uusi kirjoittamaton lehti.

Toivottavasti eksyt toistekin blogiimme ja levitä sanaa. Kirjoittajina vierailevat koulumme ja toivottavasti myös laajemminkin kunnan henkilöstö, sekä edellä mainitut "kaverimme", jotka jelppivät meitä tuhkan jalostamisessa timantiksi.

Mainostauko:Muutama linkki hankkeeseen yleisellä tasolla sekä "kavereihimme" liittyen:

Hankesivuja liittyen TVT koulun arjessa hankkeeseen:
www.arjentietoyhteiskunta.fi
http://wiki.helsinki.fi/display/tvtkoulunarjessa/Home

Hyvää oppimisen meininkiä: (Kauniaisten suomenkielinen opetustoimi)
www.unelmakoulu.net

Linux-päätejärjestelmäratkaisu:
www.opinsys.fi

Matematiikan verkko-oppimista
http://www.mikrolinna.fi/
Peace! -Vesa H.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti