perjantai 27. marraskuuta 2009

Viikon lukuisat kuulumiset

ITL-tutkimus rantautui Ruovedelle

Otamme osaa ITL-tutkimukseen, joka on kansainvälinen opetuksen innovaatioita etsivä hanke. Tutkimuksessa on mukana Suomi, Senegal, Indonesia ja Venäjä. Tutkimusta johdetaan Amerikasta käsin ja paikallinen toteutus on Jyväskylän yliopiston Agora Centerin käsissä.

Torstaina ja perjantaina Juho-Matti Norrena on ollut meillä tekemässä haastatteluita ja observoimassa ryhmiä. Jatkossa tutkimuksessa mukana olevat opettajat keräävät opetusryhmiltään työnäytteitä tutkimusaineistoksi. Tutkimustuloksia on luvassa sitten joskus. Tuloksissa pitäisi olla kuvailtuna innovatiivisuuden ainesosia. Miten se syntyy ja kehittyy.

Suomesta on mukana kuusi koulua ja todellakin ME olemme yksi näistä! Näyttää siltä, että Tuhkasta Timantti -hanke kiinnostaa ihan oikeasti ja toimintamme on merkityksellistä. Tämä tuntuu ihan mukavalta ajatukselta, joten pitäydytään tässä.

Linux-koulutukset saatiin päätökseen

Opinsyssin kanssa on 1. vaihe viety loppuun. Pöytäkoneet ovat kondiksessa ja koulutuspaketti viety läpi. siispä on välianalyysin aika.
  • koulutukset näyttivät vastaavan aikuisten osalta erityisesti vähemmän koneita käyttäneiden tarpeita. Asiat käytiin läpi selkeästi ja ymmärrettävästi. Enemmän koneiden kanssa tekemisissä olleet ovat nopeasti omaksuneet Linuxin, joten etukäteen vallalla ollut käsitys siitä, että käyttöönotto on helppoa pitää edelleen paikkaansa. 
  • myös alakoulun oppilaat saivat lyhyen perehdytyksen järjestelmään. Lähinnä kirjautuminen ja salasanan vaihto käytiin läpi, ehkä nopeimpien kanssa joitain muitakin juttuja. Antti osoitti omaavansa melkoisia pedagogin kykyjä. Uskallan vilpittömästi suositella näkemäni perusteella Anttia myös koulutustehtäviin. Negatiivinen palaute tuli ainoastaan siitä, että kaikkille ei riittänyt kunnolla aikaa luokan perehdyttämiseen. Kokeilumme oli kuitenkin erittäin onnistunut.  Kiitos hyvistä koulutuksista!
  • koneet toimivat ja ne ovat nopeampia kuin erästä toista käyttöjärjestelmää käyttävät koneet. Oppilaamme jopa kaipaavat "niitä nopeampia" koneita. Jatkamme projektia vaihtamalla toisen ATK-luokan koneet myös Linux-palvelimelle ja ripottelemme vanhoja koneita sinne, missä niitä tarvitaan. Miniläppäreitä on luvassa sitten ensi vuoden alkupuolella, mikäli kaikki menee odotetusti.
  • sitä saimme, mitä tilasimme. Ja se on hyvä. Olemme moninkertaistamassa opetuskäytössä olevaa konekantaamme pienillä kustannuksilla ja koneet näyttävät toimivan moitteetta. On hyvä saada joku asia valmiiksi jotta voidaan siirtyä itse asiaan, eli toimintaan ja opetukseen oppilaiden kanssa... tai sitten keskittyä muihin keskeneräisiin projekteihin, kuten...
Joomlaa! oppimaan

Maanantaina 30.11. on koulutustarjonnassa vuorossa Joomla! Mediasammon Niko Virtanen tulee  itse paikanpäälle opastamaan ja auttamaan Järkitehtaan sisällönluomisessa. Tsekkailkaapa ensi viikon aikana Järkitehdasta tavallista tarkemmin. Uskoisin, että saamme sisällöntuotantoon aivan uuden vaihteen ja tehdas aloittaa toimintansa täydellä teholla.

Mitä muuta 

Tallennusvälineistä  olemme jo tehneet ja tekemässä hankintoja. Muutamia uusia virityksiä on tuullut mukaan, jotka lienee syytä julkistaa tässä lähiaikoina. Sen verran voin kertoa, että paperilla erittäin lupaavalta näyttävän mediapajan olemme saamassa aikaiseksi. Tvt-tosi-tv on epäilemättä keväällä todellisuutta. Mutta siitä ja paljon muusta paremmalla aikaa.

Hyvää pikkujoulua!

-Vesa

1 kommentti:

  1. Vesa, mukava kuulla, etta hommat etenee sunnitellusti. Terveiset Malesiasta.

    t. Eero

    VastaaPoista