perjantai 2. lokakuuta 2009

Kehyskertomus osa 2: Järkitehdas

Jatkan vielä yleisen jorinan tasolla kuvaillakseni mitä on tapahtunut viimeisen vuoden aikana. Jokohan tämän tarinan jälkeen päästään tosissaan kiinni nykypäivän teemoihin.

Nukarin Eero tuossa jo kertoili Ruoveden koulupuolen suuresta muutoksesta, eli Linux-käyttöjärjestelmään siirtymisestä ja sen mukanaan tuomista "mullistuksista" tvt:n saralla. Asia numero kaksi onkin sitten verkkopalvelumme.

Osaksi Linuxin takia, osaksi pedagogisistakin syistä olemme ottaneet verkkopalveluiden kehittämisen vakavaan tarkasteluun. Huomasin noin vuosi sitten, että koulumme sivut eivät vastaa nykypäivää. Ftp:llä vaan sitkeästi niitä päivittelin. Tulin sitten kysyneeksi kaveriltani, milläs nykyään sivuja työstellään.

Monilla avoimen lähdekoodin ohjelmilla kuulemma. Ja nykyään ihan selaimen kautta voi päivitellä sivuja. Ftp erillisenä toimintona on historiaa. Mitä olen tehnyt viimeisen viiden vuoden aikana?? En ainakaan seurannut TVT:n kehitystä.

Eli oppimisen tukena käytettävät ohjelmat ovat saatavilla verkossa, eivätkä asennettuna koulun koneille? Emme ole riippuvaisia koneiden ja ohjelmien fyysisestä sijainnista, vaan hommia voidaan tehdä kotona, koulussa, kirjastossa, isovanhemmilla... mistä nyt nettiin pääseekin.

Mistä nimi verkkopalvelulle? Järkitehdas valikoitui nimeksi viime kevään aikana pienen nimikisan perusteella. Kyseinen puulaakihan on synonyymi koululle ja sillä on paikallinen vivahde kunnantalolla toimineen talkkarin kautta, joka puhui koulusta aina järkitehtaana.

Siispä www.jarkitehdas.fi on koulumme verkkopalvelun osoite. Tällä hetkellä homma on vähän laajetunutkin. Järkitehtaalle tulevat kaikki muutkin Ruoveden koulut ja kokonaisuuden alle kootaan keskeiset työkalut joita olisi tarkoitus tässä loppuvuoden aikana ja ensi vuodesta lähtien alkaa käyttämään; wikiä, oikopolut nettimoppiin, Okariinoon, Ylen tarjoamiin palveluihin. Huomioitavaa on, että yläkoulu ja lukio asettaa omat tarpeensa, joihin on vielä pystyttävä vastaamaan.

Järkitehtaan "piippua" muurataan parhaillaan ja siellä voi käydä ihmettelemässä ja antamassa palautetta. Paljon on vielä vaiheessa saati puuttuu, mutta perusrakenteet ovat hahmollaan.

Ajatus siitä, että yhdeltä kioskilta voidaan siirtyä kulloisellekin työmaalle tuntuu ajatuksena hyvältä, katsotaan sitten mitä käytäntö tuo tullessaan.

Terveiset piipun juurelta!
-Vesa H.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti