perjantai 23. lokakuuta 2009

Linuxit Ruovedelle, osa 2: Testaus, asennukset ja aikataulumuutos

Kuten Vesa jo kirjoituksessaan mainitsikin on järjestelmän toimituksessa jouduttu hidastamaan tahtia. Koulun sisäverkon uudistuksessa meneekin hieman odotettua pidempään ja siksi aikataulu on muuttunut.

Viivästyksestä huolimatta Opinsysillä laiteasennukset sekä koulujen vanhojen koneiden testaukset on aloitettu.

Kouluille tulevat palvelimet saapuivat viimeviikolla ja niiden asennukset saatii käyntiin. Pienenä yllätyksenä palvelinten kohdalla selvisi, että osa komponenteista oli muuttunut uuden laitemallin myötä. Ongelmana tässä oli, että käyttämämme Ubuntu-linuxin version laitetuki alkaa hiljalleen vanhentua. Ongelma ratkesi kuitenkin nopeasti uusien laiteajureiden myötä. Seuraavassa järjestelmäpäivityksessä tulevan uuden Ubuntu -version päivittynyt laitetuki alkaa olla ajankohtainen laitteistojen kehittyessä.

Kouluilta testiin otetut vanhat tietokoneet on nyt myös testattu. Kaikki koneet lähtivät moitteetta toimimaan linux-päätteinä. Ainoa poikkeus olivat keskustan yhteiskoulun atk-luokan koneet, joiden vanhoissa verkkokorteissa ei ole tukea verkosta käynnistymiselle. Ongelma korjaantuu kuitenkin uusien verkkokorttien avulla. Näin vanhat koneet saadaan toimiviksi noin 25€/kone investoinnilla. Ei paha hinta siitä, että vanhentunut laite saadaan toimimaan nopeana päätteenä.

Projekti jatkuu tästä eteenpäin Opinsysin osalta palvelinasennuksilla. Kouluilla työt alkavat, kun yhteiskoulun/kirkonkylän koulun sisäverkko on asennettu ja testattu.

-Antti, Opinsys

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen blogi ainakin näin koulun atk-vastaavan (ja linux-henkisen ihmisen) näkökulmasta. Saanko kysyä, mistä hankitte/kannattaa hankkia pxe-verkkokortteja? Tilasin kerran jostain muutaman "verkkokortin pxe-tuella", mutta kyseinen tuki tarkoittikin sitten vain paikkaa bootromille piirilevyllä.

  VastaaPoista
 2. Terve,

  meille tuo Opinsys oy toimittaa ko. kortit. Terveisin Vesa H. Kirkonkylän koululta

  VastaaPoista
 3. Aivan, lähinnä osoitinkin kysymykseni Antille. Onko hänellä mahdollisuus vastailla kysymyksiin myös tämän blogin kautta?

  VastaaPoista
 4. Vinkkaanpa Antille. Kyllä hän vastannee kysymyksiin mielellään.
  -Vesa

  VastaaPoista
 5. Moi villelai,

  Ruoveden atk-luokan koneissa oli alunperin juuri mainitsemasi kaltaisia verkkokortteja, joissa oli tyhjä kanta pxe-piiriä varten.

  PXE-kortit tulevat tosiaan omasta hyllystämme ja myymme niitä niitä noin 25€ hintaan (alv0). Verkkokortteja voit siis hankkia esimerkiksi meiltä ja voit kysellä tarkemmin esimerkiksi täältä: myynti@opinsys.fi. Lähipäivinä avaamme myös verkkokaupan kotisivuillemme.

  -Antti, Opinsys

  VastaaPoista