torstai 8. lokakuuta 2009

Linuxit Ruovedelle, osa 1: Projekti rullaamaan

Ruoveden koulujen Linux-projekti on lähtenyt toden teolla käyntiin. Projekti aloitettiin viime viikolla palvelinlaitteiden tilauksella ja tarvittavien tietojen keräämisellä kouluilta. Kouluilta aloitusvaihe on vaatinut käytännössä vain käyttäjälistojen toimittamista (oppilaat ja opettajat) sekä tulevien pääkäyttäjäopettajien nimeämisen.

Tuhkaa, josta kierrättämällä teemme timanttia

Eilen kävimme sitten kartoituskierroksella kunnan kouluilla. Sieltä mukaan tarttui paljon tietoa sekä testattavaksi koulun vanhoja koneita.

Koulujen kartoituksissa pääosassa olivat erityisesti rakennusten sisäverkot. Kartoitus sujui mallikkaasti, vaikka toki yllätyksiäkin tuli vastaan. Yhtenä hieman odotettuna ongelmana kirkonkylän koululla olivat vanhentuneet verkkolaitteet. Jotta linux-päätejärjestelmä toimisi mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti vaatii se koulujen sisäverkolta varsin paljon. Kouluilla verkkojen tilanne on tyypillisesti hyvin vaihteleva.

Ongelma saadaan ratkaistua päivittämällä koulun kytkimet nopeammaksi. Näin projektin myötä koulun sisäinen infrastruktuuri saadaan myös kerralla kuntoon. Tässä apuna on paikallinen puhelinverkoyhtiö, jonka kanssa asiat tuntuvat hoituvan erittäin joustavasti.

Kyläkouluilla varsinaisia sisäverkkoja oli varsin rajoittuneesti. Visuvedellä käyttö tulee keskittymään pääasiassa kannettaviin tietokoneisiin. Näiden asennuksen on tarkoitus tapahtua myöhemmin, aikaisintaan joulun jälkeen. Pekkalaan ja Väärinmajalle sen sijaan toteutetaan pienet kevytpääteverkot, joissa työasemina toimivat koulujen vanhat koneet.

Projektin alkuvaiheessa tavoitteena on asentaa palvelimet laitteineen ja ohjelmistoineen toimitusvalmiiksi sekä testata kouluilla olevien vanhojen koneiden toimivuus Linux-järjestelmässä. Näin varsinainen kouluilla tehtävä asennustyö saadaan sujuvaksi ja paikanpäällä ei tarvitse säätää mitään ylimääräistä.

Palvelimet saapuvat meille asennettaviksi näillä näkyvin alkuviikosta. Varsinainen käyttöönotto koulutuksineen tapahtuu viikolla 44.

Nyt takaisin hommiin :)

-Antti Sokero, Opinsys Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti